Friday, March 29, 2013

DBMS

         DBMS            


1.        Which of the following is a reason for creating a list instead of creating a database?
A.     to prevent data inconsistency
B.     to prevent data redundancy
C.     to make it easier to share data in a central location
D.     to organize data for simple tasks
Answer: D       Reference: Life Without Databases                                         Difficulty: Easy
2.             Which of the following is NOT an effect of data redundancy in a database?
A.     increased loss of data
B.     wasted time entering data
C.     increased likelihood of a mistake
D.     inconsistent data
Answer: A       Reference: Life Without Databases                                         Difficulty: Moderate
3.             When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes:
A.     data redundancy.
B.     information overload.
C.     duplicate data.
D.     data inconsistency.
Answer: D       Reference: Life Without Databases                                         Difficulty: Challenging



4.             ____________ means that the data contained in a database is accurate and reliable.
A.     Data redundancy
B.     Data integrity
C.     Data reliability
D.     Data consistency
Answer: B       Reference: Advantages of Using Databases                            Difficulty: Moderate
5.             All of the following are advantages of using a database, EXCEPT:
A.     data redundancy.
B.     data integrity.
C.     flexible use of data.
D.     information sharing.
Answer: A       Reference: Advantages of Using Databases                            Difficulty: Easy
6.             In a database, a field is a:
A.     label.
B.     table of information.
C.     group of related records.
D.     category of information.
Answer: D       Reference: Fields                                                                    Difficulty: Moderate
7.             Each field in a database is identified by a:
A.     field name.
B.     key name.
C.     field type.
D.     field code.
Answer: A       Reference: Fields                                                                    Difficulty: Easy


8.             In a database, ____________ fields store numbers used to perform calculations.
A.     next
B.     numeric
C.     key
D.     alphanumeric
Answer: B       Reference: Fields                                                                    Difficulty: Easy
9.             A telephone number would be stored in a____________ field in a database.
A.     text
B.     memo
C.     computed
D.     date
Answer: A       Reference: Bits And Bytes: When a Number Isn’t Really a Number   Difficulty: Moderate
10.         A picture would be stored in a(n)____________ field in a database.
A.     text
B.     memo
C.     object
D.     hyperlink
Answer: C       Reference: Fields                                                                    Difficulty: Moderate
11.         To record a person’s last name, use a(n) ____________ field in a database.
A.     memo
B.     object
C.     name
D.     text
Answer: D       Reference: Fields                                                                    Difficulty: Easy


12.         To store text data that may be very long, use a ____________ field in a database.
A.     memo
B.     text
C.     data
D.     long
Answer: A       Reference: Fields                                                                    Difficulty: Easy
13.         A group of related fields in a database is called a(n):
A.     record.
B.     object.
C.     memo.
D.     table.
Answer: A       Reference: Records and Tables                                               Difficulty: Easy
14.         A group of related records in a database is called a(n):
A.     column.
B.     object.
C.     key.
D.     table.
Answer: D       Reference: Records and Tables                                               Difficulty: Easy
15.         The purpose of the primary key in a database is to:
A.     unlock the database.
B.     uniquely identify a record.
C.     provide a map of the data.
D.     establish constraints on database operations.
Answer: B       Reference: Primary Keys                                                        Difficulty: Moderate


16.         A good candidate for a primary key in a database would be a(n):
A.     last name.
B.     birthdate.
C.     employee position title.
D.     student identification number.
Answer: D       Reference: Primary Keys                                                        Difficulty: Moderate
17.         All of the following are types of databases, EXCEPT:
A.     relational.
B.     relation-oriented.
C.     object-oriented.
D.     multidimensional.
Answer: B       Reference: Database Types                                                     Difficulty: Challenging
18.         A relational database organizes data by logically grouping similar data into ____________, or tables that contain related data.
A.     keys
B.     relations
C.     fields
D.     records
Answer: B       Reference: Relational Databases                                             Difficulty: Moderate
19.         In a relational database, tables are logically linked to each other by a:
A.     key.
B.     hyperlink.
C.     field type.
D.     field size.
Answer: A       Reference: Relational Databases                                             Difficulty: Moderate

20.         A(n) ____________ database stores data in objects, not in tables.
A.     object-oriented
B.     relational
C.     multidimensional
D.     object-relational
Answer: A       Reference: Object-Oriented Databases                                    Difficulty: Challenging
21.         Which of the following statements concerning object-oriented databases is FALSE?
A.     Objects in an object-oriented database contain not only data but also methods for processing the data.
B.     Object-oriented databases store computational instructions in the same place as the data.
C.     Object-oriented databases are more adept at handling structured (analytical) data than relational databases.
D.     Object-oriented databases store more types of data than relational databases and access that data faster.
Answer: C       Reference: Object-Oriented Databases                                    Difficulty: Challenging
22.         Which of the following would NOT ordinarily be considered unstructured data?
A.     text
B.     video
C.     audio clips
D.     MP3 files
Answer: A       Reference: Object-Oriented Databases                                    Difficulty: Challenging
23.         Oracle 10g is an example of a(n):
A.     relational database.
B.     object-oriented database.
C.     multidimensional database.
D.     Web-based database.
Answer: C       Reference: Multidimensional Databases                                 Difficulty: Moderate

24.         Which of the following is NOT one of the four main functions of a database management system (DBMS)?
A.     creating databases and entering data
B.     viewing and indexing data
C.     querying data
D.     programming data
Answer: D       Reference: Database Management Systems: Basic Operations            Difficulty: Moderate
25.         The ____________ contains data descriptions and defines the name, data type, and length of each field in the database.
A.     data dictionary
B.     data table
C.     data record
D.     data field
Answer: A       Reference: Creating Databases and Entering Data                   Difficulty: Moderate
26.         Another name for the data dictionary in a database is the:
A.      validation data.
B.     relational data.
C.     database management system.
D.     database schema.
Answer: D       Reference: Creating Databases and Entering Data                   Difficulty: Challenging
27.         Field attributes (such as data type and field size) in a database are also known as:
A.     metadata.
B.     default values.
C.     field names.
D.     primary keys.
Answer: A       Reference: Creating Databases and Entering Data                   Difficulty: Moderate


28.         When entering data, violations of ____________ usually result in error messages.
A.     data entry
B.     validation rules
C.     arithmetic operators
D.     computation
Answer: B       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Moderate
29.         ____________ are the values the database will automatically use for the field unless the user enters another value.
A.     Data types
B.     Default values
C.     Validated data
D.     Metadata
Answer: B       Reference: Creating Databases and Entering Data                   Difficulty: Moderate
30.         Common types of validation checks include all of the following, EXCEPT:
A.     range.
B.     completeness.
C.     redundancy.
D.     consistency.
Answer: A       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Challenging
31.         Range checks ensure that the data entered falls within the set ____________, which are properties that must be satisfied for an entry to be accepted into a field.
A.     field constraints
B.     default values
C.     validations
D.     descriptions
Answer: B       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Challenging

32.         In addition to keying data directly into the database, data entry can be done from a(n):
A.     input form.
B.     table.
C.     field.
D.     data dictionary.
Answer: A       Reference: Input Forms                                                                      Difficulty: Easy
33.         ____________ is the process within the database design of ensuring that data entered into a database meets validation rules.
A.     Proofreading
B.     Authorization
C.     Validation
D.     Computation
Answer: C       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Moderate
34.         The phrase “>5.50 And <20” is an example of a(n) ____________ check to validate data in a database.
A.     requirements
B.     completeness
C.     range
D.     insurance
Answer: C       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Moderate
35.         A(n) ____________ check confirms that only text characters are entered in a field.
A.     alphabetic
B.     numeric
C.     completeness
D.     range
Answer: A       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Easy


36.         A(n) ____________ check ensures that all fields in a database defined as “required” have data entered into them.
A.     requirements
B.     completeness
C.     consistency
D.     alphabetic and numeric
Answer: B       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Moderate
37.         A ____________ check compares the values of data in two or more fields to see if these values are reasonable.
A.     constraint
B.     completeness
C.     consistency
D.     range
Answer: C       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Moderate
38.         Making a field ____________ means that it cannot be left blank.
A.     numeric
B.     required
C.     calculated
D.     validated
Answer: B       Reference: Data Validation                                                     Difficulty: Easy
39.         ____________ organizes a database into the order you need.
A.     Browsing
B.     Scrolling
C.     Sorting
D.     Querying
Answer: C       Reference: Viewing and Sorting Data                                     Difficulty: Easy

40.         SQL is based on a branch of mathematics called:
A.     structured algebra.
B.     data-driven calculus.
C.     artificial intelligence.
D.     relational algebra.
Answer: D       Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)    Difficulty: Challenging
41.         A(n) ____________ query displays a subset of data from one table based on specified criteria.
A.     select
B.     variable
C.     operational
D.     join
Answer: A       Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)    Difficulty: Moderate
42.         A ____________ query displays a subset of data from two or more tables using a common field.
A.     select
B.     complex
C.     table
D.     join
Answer: D       Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)    Difficulty: Moderate
43.         A(n) ____________ enables users to have the database select and display records that match a certain criteria.
A.     query
B.     sort
C.     operation
D.     join
Answer: A       Reference: Extracting or Querying Data                                              Difficulty: Moderate


44.         The process of reducing redundancy in a database is called:
A.     a consistency check.
B.     normalization.
C.     metadata.
D.     schema.
Answer: B       Reference: Normalization of Data                                          Difficulty: Moderate
45.         The primary key must be a(n) ____________ field.
A.     numeric
B.     object
C.     unique
D.     related
Answer: C       Reference: Normalization of Data                                          Difficulty: Easy
46.         A ____________ is a large-scale electronic repository of data that is time-variant.
A.     data warehouse
B.     data mine
C.     knowledge-based system
D.     decision support system
Answer: A       Reference: Data Warehouses                                                  Difficulty: Moderate
47.         The premise behind a relational database is that ____________ are established among the tables.
A.     relationships
B.     schema
C.     consistencies
D.     normalizations
Answer: A       Reference: Normalization of Data                                          Difficulty: Moderate


48.         ____________ is the term used for extracting data from source databases, transforming or reformatting the data, and storing it in the data warehouse.
A.     Data staging
B.     Validation
C.     Normalization
D.     Clickstream data
Answer: A       Reference: Data Staging                                                          Difficulty: Challenging
49.         All of the following are types of reports generated by a management information system, EXCEPT:
A.     summary
B.     detail
C.     exception
D.     validation
Answer: D       Reference: Management Information Systems                                    Difficulty: Easy
50.         Which of the following items is NOT a major component of a decision support system (DSS)?
A.     internal and external data sources
B.     data warehousing
C.     model management systems
D.     knowledge-based systems
Answer: B       Reference: Decision Support Systems                                     Difficulty: Challenging

 

Fill in the Blank:


51.         In a database, a category of information is stored in a(n) ____________.
Answer: field                          Reference: Fields                                                        Difficulty: Moderate
52.         In a database, ____________ fields are numeric fields that store the contents of a calculation.
Answer: computational (or computed)      Reference: Fields                                      Difficulty: Challenging
53.         In a database, field ____________ include text, numeric, date, memo, object, and hyperlink.
Answer: types                         Reference: Fields                                                        Difficulty: Easy
54.         ____________ are electronic collections of related data that can be easily stored, sorted, organized, and queried.
Answer: Databases                  Reference: Life Without Databases                             Difficulty: Easy
55.         Each record in a database should have one field that has a value unique to that record, and this is called a(n) ____________.
Answer: primary key              Reference: Primary Keys                                            Difficulty: Moderate
56.         A(n)____________ stores data in multiple dimensions as opposed to relational databases, which store data in two-dimensional tables.
Answer: multidimensional database    Reference: Multidimensional Databases                     Difficulty: Moderate
57.         A group of related records in a database is called a file or a(n) ____________.
Answer: table                          Reference: Records and Tables                                   Difficulty: Easy
58.         In ____________ databases, tables are logically linked to each other by including their primary keys in other tables with related information.
Answer: relational                   Reference: Relational Databases                                 Difficulty: Easy
59.         All modern ____________ contain a query language that the software uses to retrieve and display records.
Answer: database management systems (DBMS) Reference: Extracting or Querying Data Difficulty: Easy
60.         ____________ databases are more adept at handling unstructured data such as audio clips, video clips, and pictures.
Answer: Object-oriented         Reference: Object-Oriented Databases                        Difficulty: Moderate
61.         SQL is based on relational algebra, which, like algebraic equations, uses ____________ and ____________.
Answer: variables, operations Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)                                                                                        Difficulty: Moderate
62.         Because they store the instructions for doing computations in the same place as the data, ____________ databases can usually process requests for information faster than relational databases.
Answer: object-oriented          Reference: Object-Oriented Databases                        Difficulty: Challenging
63.         Small slices of a data warehouse are known as ____________.
Answer: data marts                 Reference: Data Marts                                                Difficulty: Easy

64.         The data dictionary is also known as the ____________.
Answer: database schema       Reference: Creating Databases and Entering Data       Difficulty: Moderate
65.         Data describing other data in a database is called ____________.
Answer: metadata                   Reference: Creating Databases and Entering Data       Difficulty: Challenging
66.         Besides using data entry forms or keying data directly into the database, users can ____________data electronically from other application files.
Answer: import                       Reference: Input Forms                                              Difficulty: Moderate
67.         A(n) ____________ check is used to restrict fields in a database to numbers only.
Answer: numeric                     Reference: Data Validation                                         Difficulty: Moderate
68.         Another name for sorting is ____________.
Answer: indexing                    Reference: Viewing and Sorting Data                         Difficulty: Easy
69.         The predominant query language for modern-day databases is ____________.
Answer: SQL (structured query language)     Reference: Extracting or Querying Data           Difficulty: Easy
70.         A(n) ____________ query displays a subset of data from a table based on the criteria you specify.
Answer: select       Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)         Difficulty: Challenging
71.         When creating a query, the ____________ include directions such as select, from, and where.
Answer: operations        Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)  Difficulty: Challenging
72.         The two most common queries used to extract data are select queries and ____________ queries.
Answer: join         Reference: Dig Deeper: Structured Query Language (SQL)          Difficulty: Moderate
73.         A(n) ____________ is a question or inquiry you ask the database so that it provides you with records you wish to view.
Answer: query               Reference: Extracting or Querying Data                               Difficulty: Easy
74.         The process of outputting the contents of a database in a file format recognizable by other applications is called ____________.
Answer: exporting                   Reference: Outputting Data                                         Difficulty: Easy
75.         The ____________ of data is the process of achieving the goal of reducing data redundancy by recording data only once.
Answer: normalization                        Reference: Normalization of Data                              Difficulty: Moderate
True and False:

76.         Referential integrity means that for each value in the foreign key of one table, there is a corresponding value in the primary key of the related table.
Answer: True                                      Reference: Normalization of Data                  Difficulty: Challenging
77.         A data warehouse includes data that pertains to one period in time.
Answer: False                                     Reference: Data Warehouses                          Difficulty: Moderate
78.         Real-time processing means that transactions are accumulated, then a number of transactions are processed at once.
Answer: False (Batch)             Reference: Transaction Processing Systems                Difficulty: Easy
79.         The most pressing problems of lists are the inability of the data to be shared and data redundancy.
Answer: True                          Reference: Life Without Databases                             Difficulty: Moderate
80.         Online transaction processing (OLTP) works with real-time processing to ensure that the data is as up to date as possible.
Answer: True              Reference: Transaction Processing Systems                Difficulty: Easy
81.         A join query displays a subset of data from a table based on the criteria you specify.
Answer: False (select) Reference: Dig Deeper:  Structured Query Language (SQL)   Difficulty: Moderate
82.         Management information systems (MIS) help managers develop solutions for specific problems.
Answer: False (decision support systems-DDS)          Reference: Decision Support Systems             Difficulty: Challenging
83.         External data sources include any source not owned by the company that owns the DDS, such as demographic data purchased from third parties, mailing lists, and statistics compiled by the federal government.
Answer: True              Reference: Internal and External Data Sources                      Difficulty: Easy
84.         A portal is a Web site where many types of data services or applications can be accessed at one time.
Answer: True  Reference: Trends in IT: Emerging Technologies: Web Portal…                     Difficulty: Easy
85.         Data warehousing is the process by which great amounts of data are analyzed and investigated with the purpose of spotting significant patterns or trends.
Answer: False (Data mining)               Reference: Data Mining                                  Difficulty: Moderate

86.         Knowledge-based systems support normal logic that enables the interjection of experiential learning into the equation by considering possibilities.
Answer: False (fuzzy logic)                Reference: Knowledge-Based Systems                       Difficulty: Challenging
87.         Reducing data redundancy by recording data only once is called normalization of data.
Answer: True                                      Reference: Normalization of Data                  Difficulty: Moderate
88.         In a relational database, when two tables have a common field, the link between the tables is known as a relationship.
Answer: True                                      Reference: Relational Database Operations    Difficulty: Easy
89.         Sorting a database in alphabetical order means you are sorting in descending order.
Answer: False (ascending)                  Reference: Viewing and Sorting Data                         Difficulty: Easy
90.         Summary reports provide a consolidated picture of detailed data.
Answer: True                          Reference:  Management Information Systems                       Difficulty: Moderate


Matching:
91.         Match the following terms to their functions:
            I.    normalization         A. alerts managers of need for immediate attention
            II.   exception report     B. contains historical data
            III. data warehouse      C. reduces data redundancy in a database
            IV. data dictionary       D. enforces match of primary to foreign keys
            V.  referential integrity                                                                                    E. contains metadata describing database structure
Answer: C, A, B, E, D             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Challenging





92.         Match the following acronyms to their descriptions:
            I.    OQL                      A. processes everyday business transactions
            II.   SQL                       B. query language similar to SQL
            III. OLAP                    C. uses databases and models for assisting complex decision processes
            IV. TPS                        D. assists users with analyzing and finding trends in data warehouses
            V.  DSS                       E. consists of commands and syntax for querying relational databases
Answer: B, E, D, A, C             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate

93.         Match the following SQL terms to their meanings:
            I.    join                        A. another term for directions
            II.   select                     B. a query that uses keywords to specify fields to display from a table
            III. variables                C. table names, field names, or selection criteria
            IV. select, from, where                                                                                    D. a query that displays related data from multiple tables
            V.  operations              E. examples of operations
Answer: D, B, C, E, A Reference: DIG DEEPER: Structured Query Language (SQL)            Difficulty: Moderate

94.         Match the following terms to their meanings:
            I.    object-oriented database               A. SQL is based on this form of mathematics
            II.   knowledge-based system              B. combines data and methods for processing
            III. data mart                                      C. smaller-scale version of a data warehouse
            IV. memo field                                   D. can include artificial intelligence and uses fuzzy logic
            V.  relational algebra                          E. contains variable-length text data
Answer: B, D, C, E, A             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate



95.         Match the following terms to their meanings:
            I.    data mining                                  A. finding patterns and trends in a data warehouse
            II.   multidimensional database           B. updating transactions all at one time
            III. batch processing                           C. loading data into a database from external sources
            IV. real-time processing                     D. stores data in multiple dimensions
            V.  importing                                      E. updating the database as a transaction occurs
Answer: A, D, B, E, C             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Easy

96.         Match the following acronyms to their definitions:
            I.    BLOB                    A. a branch of computer science that is attempting to create computers that think                                                           like humans
            II.   MIS                        B. unstructured data encoded in binary form
            III. NLP                       C. a system that assists employees in accomplishing routine tasks
            IV. AI                          D. users communicate with computers using a natural spoken or written language                                                           as opposed to programming languages
            V.  OSS                       E. information that enables managers to make critical business decisions
Answer: B, E, D, A, C             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate

97.         Match the following terms to their meanings:
            I.    database                                               A. electronic collection of related data that can be easily                                                                                           stored, sorted, organized, and queried
            II.   fuzzy logic                                           B. ensures that data in the TPS is as up to date as possible
            III. online transaction processing (OLTP)  C. tries to replicate human decision-making processes
            IV. model management system                  D. interjects experiential learning into the equation
            V.  expert system                                       E. assists in building management models in DSSs
Answer: A, D, B, E, C             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate


98.         Match the following terms to their meanings:
            I.    detailed report                              A. another name for the data dictionary
            II.   data redundancy                           B. a list of transactions that occurred during a certain time period
            III. unstructured data                          C. non-traditional data such as audio clips, video clips, and                                                                                        pictures
            IV. table                                             D. another name for a file, it is usually organized by a common                                                                                     object
            V.  database schema                          E. entering data multiple times
Answer: B, E, C, D, A             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate

99.         Match the following terms to their functions:
            I.    object fields                 A. a unique field that ensures that records are not duplicated
            II.   computational fields    B. contain items such as pictures or video clips
            III. relations                       C. store the contents of a calculation
            IV. record                          D. tables that contain related data in a relational database
      V.  primary key                 E. a group of related fields
Answer: B, C, D, E, A             Reference: Multiple locations in chapter                     Difficulty: Moderate

100.     Match the following terms to their meanings:
            I.    file                                               A. software-based solution used to gather and analyze information
            II.   metadata                                       B. includes range, completeness, consistency, alphabetic, and                                                                                    numeric
            III. information system                      C. also known as a table
            IV. relational database                        D. data describing data
            V.  validation check                           E. organizes data in tables that are logically linked to each other                                                                                     by primary keys
Answer: C, D, A, E, B             Reference: Multiple locations in chapter         Difficulty: Moderate


2 comments:

  1. sir send me the History Of Computer Notes on my email id :ashish_9kumar@yahoo.com
    in asap.

    ReplyDelete
  2. sir please provide questions for IT OFFICER EXAM...PLEASE

    ReplyDelete